21. julij 2014

Tunin zrezek

Ker čisto preredko jem ribe, si potem občasno rad privoščim kaj malo boljšega. Tokrat je priložnost nanesla na tunin zrezek, ki ga je najbolje pripraviti v stilu steakov. Torej le na hitro popeči in pustiti malo počivati na toplem, ter uživati v še nekoliko surovi ribi.


Sestavine:

  • Tunin zrezek (250g)
  • Olivno olje
  • Limonin sok (nekaj kapljic)
  • Sol
  • Poper
  • Paradižnik (pol)
  • Paprika (pol zelene in pol rdeče)

Postopek:


Tunin zrezek mora obvezno biti uro pred pečenjem na sobni temparaturi, da ne pečemo hladnega. V tem času je lahko premazan z olivnim oljem in nekaj kapljicami limoninega soka. Tik pred pečenjem zrezek posoliš in popopraš. Ponev močno segreješ in zelo na hitro popečeš robove zrezka, nato pa ga na obeh straneh pečeš še minuto. Ko je pečen, ga pustiš še 5 do 10 minut počivati na toplem (recimo v pečici na 60°C). V tem času na zelo vroči ponvi z malo olivnega olja na hitro popraži papriko, ji dodaj paradižnik in posoli, ter popopraj. Če paradižnik ni preveč zrel, dodaj še ščepec sladkorja.


Zrezek lahko mariniraš tudi v več začimbah in dlje časa, jaz sem v tem primeru želel bolj naravnega in s čim več okusa po tuni.