26. maj 2014

Ameriške palačinke

Palačinke so verjetno najboljša študentska hrana. Zelo preproste in hitro pripravljene, odlična sladica, ter tudi super "razlog" za druženje. Receptov za njih je ogromno, vendar jih jaz večinoma kar po občutku naredim. Je pa pri ameriški verziji potrebno stepsti sneg iz beljakov, kar zna biti malo težje, saj v študentskih stanovanjih običajno ni mešalnikov. Se pa trud vedno izplača.



Sestavine:


  • Moka (150g)
  • Jajca (2)
  • Mleko (150ml)
  • Pecilni prašek
  • Vanilijev sladkor
  • Sol
  • Olje

Postopek:


Beljake ločiš od rumenjakov in stepeš sneg. Rumenjake penasto zmešaš in jim postopoma prilivaš mleko. V to zmes dodaš moko zmešano s pecilnim praškom, vanilijevim sladkorjem in ščepcem soli, ter dobro zmešaš, da dobiš ne preveč tekočo zmes. Po potrebi dodaš malo moke ali mleka. Na koncu pa še nežno vmešaš sneg. Ponev segreješ na srednjo temperaturo in samo na začetku pokapaš z nekaj kapljicami olja. Na sredo ponve vliješ manjšo količino mase, ki se sama razporedi, vendar naj ne pokrije celotne ponve. Pečeš približno 2-3 minute na eni strani oziroma dokler se ne začnejo delati mehurčki in je spodnja stran lepo rjava. Palačinko obrneš in pečeš še enkrat toliko.


Ameriške palačinke naj bi se prelile z javorjevim sirupom, a jih jaz skoraj vedno mažem z Nutello. Zraven se odlično podajo še nasekljani lešniki, zdrobljeni piškoti, banane, sladoled, sadni prelivi, smetana... Skoraj neomejeno možnosti. Celo torto sem že naredil iz njih, ker ni bilo pečic pri roki.