7. april 2014

Cvetačna juha

Dolgo časa nisem maral zelenjavnih juh preprosto zato, ker v večini primerov niso bile preveč dobro pripravljene. S časom sem jih začel jest, da malo povečam količino zelenjave na svojem jedilniku. Ne dolgo nazaj pa sem se odločil, da kot izziv prepričam tudi mamo, da so lahko zelenjavne juhe čisto fajn.



Sestavine:

  • Cvetača
  • Krompir (en)
  • Čebula (pol)
  • Limonin sok (dve žlički)
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje
  • Kisla smetana (pol lončka)
  • (Maslo)

Postopek:


Cvetačo opereš in razcvetkaš, stebla olupiš in narežeš na rezance. Krompir narežeš na manjše kocke in vse skupaj daš v približno liter vode1 z limoninim sokom,2 ter zavreš in kuhaš približno 10 minut, da je cvetača mehka. Na malo masla in olivnega olja v ponvi postekleniš nasekljano čebulo. Cvetačo odcediš, ji dodaš čebulo in s paličnim mešalnikom zmelješ v pire. Pristaviš kozico, v katero vsuješ pire, ki mu do želene gostote juhe vmešaš vodo v kateri se je kuhala cvetača. Soliš,3 popraš in vmešaš kislo smetano.4 Za konec pa lahko še kakšno kapljico olivnega olja.

P.S.: mama je hitro spraznila krožnik in si nalila še enega.


1 toliko, da je vse lepo v vodi 
2 limonin sok poskrbi, da cvetača ohrani lepo belo barvo 
3 čisto na koncu, da cvetača ne porjavi 
4 najboljše, da v manjši količini juhe razmešaš kislo smetano, da se ti ne sesiri