25. avgust 2014

Losos z brokolijevim pirejem

Ena boljših kombinacij je na hitro pečen losos z brokolijevim pirejem. V bistvu precej preprosto, pa vseeno zelo okusno in tudi lepo. Ker je bilo na voljo precej svežega lososa, je bila idealna priložnost za uživanje. Tako v kuhanju kot tudi potem pri okušanju.



Sestavine:

  • Losos s kožo (150g)
  • Brokoli (polovica)
  • Krompir (1 manjši)
  • Maslo (30g)
  • Topljeni sir (1 rezina)
  • Olivno olje
  • Sol
  • Poper

Postopek:


Zavreš pol litra osoljene vode. Vanjo vržeš na kocke narezan krompir in čez nekaj minut še na kocke narezano steblo brokolija, ter natrgan preostali del. Po petih minutah vzameš brokoli iz vode in ga šokiraš v ledeni kopeli. Brokoli in krompir s paličnim mešalnikom zmelješ v pire, mu dodaš maslo in sir, ter vse skupaj na zmernem olju segreješ in dobro premešaš.

Lososa pred pečenjem pustiš nekaj časa na sobni temperaturi in premazanega z olivnim oljem. Tik pred pečenjem ga posoliš in čisto malo popopraš. Na močnem ognju ga pečeš na strani s kožo približno 3 minute, nato pa še na drugi strani dobro minuto na nekoliko nižji temperaturi. 


Brokoli bi mogoče bilo bolje kuhati nad paro, da ohrani več okusa.