4. avgust 2014

Tatarski biftek

Tatarski biftek je ena zelo zanimiva jed. Surova, na meniju predvsem ob večjih praznikih, izziva zmrdovanje tistih, ki ne marajo surovega mesa in navdušuje tiste, ki jih surovo meso ne moti, obenem pa prepriča tudi koga, ki surovega mesa sicer ne bi jedel. Kos domače pljučne pečenke je bil tako samo še pika na i, da tatarca poskusim narediti tudi sam.



Sestavine:

  • Pljučna pečenka (500 g)
  • Čebula (1 žlica)
  • Česen (1 žlička)
  • Kapre (1 žlica)
  • Kisla kumara (1 kos)
  • Inčuni (4 fileti)
  • Čili (1 kos)
  • Majoneza (1 žlica)
  • Gorčica (1 žlička)
  • Limonin sok (1 žlica)
  • Sol
  • Poper
  • Mleta sladka paprika (1 žlička)
  • Olje (2 žlici)
  • Whiskey (1 žlica)
  • Toast
  • Maslo

Postopek:


Meso očisti vseh žilic in maščob, nato pa ga dvakrat zmelji na čimbolj drobno. Pred tem se pljučna pečenka lahko tudi kak dan marinira v olju. Čebulo, česen, kapre, kislo kumaro, inčune in čili nasekljaj na kar se da drobne koščke in dodaj mesu. Dobro posoli, popraj, dodaj majonezo, gorčico, limonin sok, mleto papriko, olje in whiskey, ter dobro premesi vse skupaj. Maso oblikuj v kroglo in jo zunaj še dobro premaži z oljem, nato pa v zaprti posodi postavi v hladilnik za vsaj nekaj ur.


Tatarski biftek postrežeš z vročimi toasti in maslom.