11. avgust 2014

Lososov tatarec

Po prvem poskusu, ki se je končal s pašteto, je bil čas za nov in bolj resen poskus oziroma bolje rečeno, kar dva poskusa. Prvi s strganjem namesto mletja, drugi pa z lepimi kockami. Oba pa s precejšnjim navdušenjem nad končnim rezultatom in neodločnostjo, kateri je boljši. Za sladico pa še trakec mariniranega lososa in avokadova krema.



Sestavine:

  • Losos (100g) 
  • Čebula (polovica)
  • Drobnjak (žlička)
  • Kapre (žlička)
  • Čili (konica noža)
  • Limonin sok (pol žličke)
  • Olivno olje (pol žličke)
  • Sol
  • Poper

Postopek:


Lososa z nožem nastrgaj. Čebulo, drobnjak, kapre in čili nasekljaj čimbolj na drobno. Vse sestavine v posodi dobro premešaj. Posodo zapri ali pokrij s folijo in pusti v hladilniku nekaj časa.


Namesto strganja se dobro obnese tudi, če lososa narežeš na približno pol centimetra debele kocke. Pri tem je priporočljivo lososa pred rezanjem na pol zamrzniti (za približno pol ure v zamrzovalniku). Ostale sestavine ostanejo enake, le kaper ne sesekljaš. Nekateri priporočajo tudi dodajanje limoninega soka tik pred postrežbo, ker sicer losos spremeni barvo. Za izboljšavo pa se lahko doda nekaj dimljenega lososa.



Mariniran losos


Sestavine:

  • Losos (50g)
  • Voda (220g)
  • Sol (2 žlici)
  • Sladkor (1 1/2 žlice)
  • Limonin sok (3 kapljice)

Postopek:


Sol in sladkor dobro raztopi v vodi. 20g tekočine prihrani za kasneje. V preostali tekočini mariniraj približno pol centimetra debele rezine lososa (pred rezanjem ga daj v zamrzovalnik za pol ure) točno 3 minute. V prihranjeno tekočino dodaj limonin sok in rezine čisto na tanko premaži z njim tik pred serviranjem.

Avokadova krema


Avokadovo kremo pripraviš enako kot namaz, le da potem vse skupaj pretlačiš še skozi majhno cedilo, da je krema lepa gladka.