8. september 2014

Lososova terina

Za konec "igranja" s kul ribo je prišla na vrsto lososova terina. Terine so mi bile zanimive že kar nekaj časa, čeprav jih še nisem poskusil in gre v bistvu zgolj za neke vrste pašteto. Sedaj je bila torej idealna priložnost, da preverim, kakšna je terina iz moje najljubše ribe. Glede na to, kako všeč mi je losos, pa tako ali tako ni bilo ravno verjetno, da mi tudi terina ne bi bila super.


Sestavine:

  • Dimljeni losos (100g)
  • Sveži losos (150g)
  • Maslo (50g)
  • Jogurt gost/kisla smetana (50g)
  • Drobnjak (1 žlica)
  • Limonin sok (1 žlica)
  • Sol
  • Poper

Postopek:


Svežega lososa (brez kože) daš v slano vodo z malo limoninega soka, zavreš, kuhaš 1 minuto in odstaviš, ter pustiš v vodi približno 30 minut, da se ohladi. Vmes pripraviš posodico za terino tako, da jo ob straneh lepo obložiš z dimljenim lososom in vmes ni lukenj. Nasekljaš preostale rezine dimljenega lososa in drobnjak. Raztopiš maslo in ga zmešaš z jogurtom. Kuhanega lososa vzameš iz vode, ter ga z vilico zdrobiš, mu dodaš limonin sok, maslo z jogurtom, preostanek dimljenega lososa in drobnjak, ter soliš in popraš. Vse skupaj dobro zmešaš in nadevaš v prej pripravljeno posodico. Posodico zapreš ali pokriješ s folijo in daš v hladilnik za vsaj 2 uri, da se strdi.


Zraven se odlično prileže sveža bageta.