29. september 2014

Panakota z višnjevim prelivom

Panakota mi je bila vedno zanimiva in privlačna sladica, vendar se mi je zdelo, da gre za nekoliko zapleteno zadevo, kar pa niti ni res. Gre bolj ali manj zgolj za kuhano smetano, ki je precej podobna pudingu, a je s primernim prelivom bistveno več. Preprosta, elegantna in odličnega okusa.


Sestavine:

  • Sladka smetana (4-5 dcl)
  • Mleko (1 dcl)
  • Sladkor (2 žlici)
  • Želatina (3 lističi)
  • Vanilijev sladkor (10 g)
  • Olje
  • Višnje (250 g)
  • Sladkor (3 žlice)
  • Maslo (1 žlica)

Postopek:


Lističe želatine namoči v hladno vodo za 5 minut. V polovico smetane in mleko dodaj vanilijev sladkor in zavri. Ko zavre, dodaj še sladkor in preostalo smetano, ter malo pokuhaj. Odstavi in primešaj lističe želatine. Vse skupaj prelij v modelčke namazane z oljem.

Za preliv na maslu segrej sladkor in mu dodaj višnje skupaj z njihovim sokom, ter pokuhaj kakšnih 5 minut. Za bolj gosto omako lahko nekaj višenj zmelješ s paličnim mešalnikom in jih primešaš nazaj k omaki.


Za boljši okus se lahko uporabi vanilijev strok, ki se kuha v mleku in smetani, vendar pa je potrebno potem precediti zadevo. Uporaba burbonskega vanilijevega sladkorja pa ni najboljša, saj potem na dnu ostanejo črne pikice kot na sredinski sliki, kar pa na srečo ne vpliva na okus. V smetano in mleko pa se lahko doda kuhat tudi palčka cimeta.