22. september 2014

Piščančja pašteta

S paštetami se občasno srečam pri znancih, ki jih pripravijo in vedno so mi precej všeč. Že nekaj časa sem tako odločen, da bom eno naredil tudi sam. Tokrat so bila pri roki še domača piščančja jetrca in vse skupaj je bilo potrebno zgolj še pripraviti. Rezultat pa ni nič spominjal na bojda Gavrilovičevo ugotovitev: "Pa šteta bi bilo, da se ovo baci" oziroma v prevodu: "Škoda bi bilo to zavržti", s čimer je mislil ostanke v mesnici.


Sestavine:

  • Piščančja jetrca (300g / od 2 piščancev)
  • Piščančje meso (100g)
  • Čebula (pol)
  • Česen (1 strok)
  • Belo vino (0,5dcl)
  • Whiskey (0.2dcl)
  • Maslo (50g)
  • Sladka smetana (2 žlici)
  • Sol
  • Poper
  • Majeron

Postopek:


Na tretjini masla popraži čebulo in nato še česen in jetrca, ki jih poliješ z whiskijem. Ko slednji izhlapi, prestavi v posodo za mletje. V isto ponev dodaj drugo tretjino masla in popeci piščanca, ga zalij z vinom in malo pokuhaj, da vino povre, ter dodaj v posodo za mletje. V ponvi raztopi preostalo tretjino masla in dodaj v posodo. Posoli, popopraj, dodaj ščepec majarona in fino zmelji vse skupaj. Za konec pa še nežno vmešaj stepeno smetano in pokrito prestavi v hladilnik za kakšno uro, da se ohladi.

Za dekoracijo je bila kumara in kapre v slanici, ki se odlično ujemajo s pašteto.