13. oktober 2014

Majoneza (tatarska omaka)

Okoli majoneze je precej mitov. Najpogostejši je, da priprava ni enostavna in da majoneza velikokrat celo ne uspe. Ker niti nisem ravno ljubitelj majoneze, je nisem imel niti želje pripravljati. Ko pa sem naletel na enostaven način za pripravo in ki povrhu še vedno uspe, sem moral preveriti, če se nekateri res po nepotrebnem mučijo. V resnici je treba s paličnim mešalnikom samo vse sestavine na sobni temperaturi dobro zmešati.


Sestavine:

  • Jajce (1 kos)
  • Limonin sok (1 žlica)
  • Gorčica (1 žlička)
  • Olje (2 dlc)
  • Sol
  • Poper

Postopek:


Vse sestavine morajo biti na sobni temperaturi. Najprej v ozko posodo ubij jajce, nato dodaj, limonin sok, gorčico, ščepec soli in popra, ter prelij z oljem. Palični mešalnik porini do dna, da lepo pokrije jajce in ga vklopi na največji hitrosti. Ko se spodaj začne delati emulzija (majoneza), počasi dviguj palični mešalnik in še nekajkrat premešaj po celi vsebini.


Majoneza bo gostejša, če bo več olja. Za pripravo tatarske omake, pa majonezi dodaj še malo gorčice, nasekljano kumaro, malo šalotke in nekaj kaper, ter po želji še malo belega vina.