20. oktober 2014

Zelenjavna jušna osnova

Za precej res okusnih jedi je potrebna dobra jušna osnova. Običajno sem prelen in uporabim kar vodo ali kakšno že vnaprej pripravljeno nadomestilo. Tokrat sem imel na srečo nekaj več časa in volje, ter se lotil priprave zelenjavne jušne osnove, ki je precej preprosta, zahteva zgolj nekaj časa. Se pa zato lahko zamrzne v manjših kockah in je ob potrebi takoj pri roki.


Sestavine:

  • Jušna zelenjava (400 g)
  • Voda (1 l)
  • Maslo (1 žlička)
  • Olivno olje
  • Sol
  • Poper

Postopek: 


Šalotko ali čebulo na večje kose narezano na hitro popraži v posodi in jo vzemi ven. V posodo dodaj maslo in olivno olje, ter malo popraži na kocke narezano gomoljnato zelenjavo. Dodaj čebulo in ostalo zelenjavo, posoli in popopraj, ter zalij z vodo in kuhaj 30 minut. Ohlajeno juho precedi skozi gosto cedilo, ter odcedi vso tekočino iz zelenjave.