28. april 2014

Brokolijeva juha

Po prvem uspešnem izzivu s cvetačno juho, sem se odločil, da bom mamo poskusil prepričati tudi z brokolijevo. Ta že zgleda tako zdravo, da bi jo bilo dobro jest. In ni samo lepa, ampak tudi dobra.


Sestavine:

  • Brokoli
  • Česen (en strok)
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje 
  • (maslo)

Postopek:


Zavreš liter vode. Brokoli opereš in natrgaš na manjše kose, steblo pa narežeš na kocke in vse skupaj vržeš v precej osoljeno vrelo vodo. Pokriješ in kuhaš 5 minut. Brokoli odcediš in ga šokiraš v čimbolj mrzli vodi,1 da ostane čimbolj zelen. Nato pa ga s paličnim mešalnikom spraviš v gladek pire. Na parih kapljicah olivnega olja malo popražiš strok česna, ki ga tudi zmelješ v pire. Pire streseš na olivno olje in ga zalivaš do želene gostote z vodo v kateri se je kuhal brokoli. Za vrhunec pokapljaš še z malo olivca in če ni dovolj, lahko še s kako žlico kisle smetane okrasiš.


P.S.: mama že razmišlja, da bomo na vrtu imeli tudi brokoli ;)


1 lahko si pomagaš s kockami ledu