5. maj 2014

Čokoladni piškoti

Ni boljšega od odličnih čokoladnih piškotov. Če pa so ti piškoti skoraj v celoti iz čokolade, pa še toliko boljše. Edina težava pri teh piškotih je, da niti približno niso zabavni za izdelavo. Je pa zato rezultat na koncu vreden vseh muk, ki se med peko pripetijo.



Sestavine:

  • Moka (200g)
  • Maslo (140g)
  • Jedilna čokolada (150g)
  • Rumenjak
  • Nutella (250g)
  • Mandlji (lističi)
  • Čokolada (50g) in maslo (10g) za glazuro

Postopek:


Nad paro stopiš čokolado in jo zmešaš z moko in maslom. Dodaš še rumenjak, vendar moraš paziti, da ne v vročo maso, ker bo sicer zakrknil. Tako dobiš zelo mehko testo, ki ga z veliko posipane moke in nekaj truda na tanko razvaljaš, ter z majhnim kozarčkom z ostrim robom ali s kakim modelčkom narežeš krogce. Te daš na pekač s peki papirjem in peč na 180°C za približno 10 minut. Pogosto preverjaj, če so pečeni, saj po barvi ugotoviš šele, ko je že prepozno. Morajo pa biti na dotik še malo mehki. Pečene pustiš še nekaj časa na pekaču, ker so precej krhki in jih zdrobiš, če jih takoj pobereš iz pladnja. Polovico ohlajenih piškotov na debelo namažeš z nutello in pokriješ z drugo polovico. To polovico premažeš z glazuro stopljene čokolade in masla, ter na vrh daš še mandljev listič.


Mandlje lahko kupiš že v lističih, lahko pa vzameš tudi neolupljene. Slednje za 3 minute pustiš v vreli vodi, jih preliješ s hladno vodo in jih nato enostavno iztisneš iz lupine. Za še boljši okus jih na kratko prepražiš na vroči ponvi. Takšne potem poljubno narežeš in z njimi okrasiš, čokoladno nutelino čokoladno čokoladno mandljeve piškote.