12. maj 2014

Svinjski biftek v poprovi omaki

Svinjski biftek ali bolj pravilno svinjska ribica je najboljši kos mesa pri svinji. Pogost problem pri pravi tega kosa pa je, da se meso prepeče in posuši. Sam zato najraje uporabim tehniko pečenja, ki se pogosto uporablja pri govedini, le da podaljšam čas za nekaj minut, da znotraj meso ni rdeče, saj naj se svinjine ne bi jedlo premalo pečene.



Sestavine:

  • Svinjska ribica (30dag)
  • Čebula (polovica)
  • Česen (1 strok)
  • Zeleni poper v slanici (1 žlica)
  • Gorčica (1 žlička)
  • Kisla smetana (pol lončka)
  • Sol
  • Poper
  • Olivno olje
  • Whiskey (1 žlica)

Postopek:


Na ponvi močno segreješ nekaj kapljic olivnega olja in pečico vklopiš na 180°C, ter daš vanjo gret pekač. Očiščeno ribico narežeš na 2-3cm debele medaljone, ki jih soliš in popraš tik pred peko. Medaljone na hitro vendar zelo dobro zapečeš iz vseh strani in daš na pekač v pečici za 7 minut.1 Ko so pečeni, jih pokriješ z alu folijo in pustiš, da počivajo 5-10 minut, da se umirijo sokovi. Med pečenjem in počivanjem medaljonov pa pripraviš omako.


V ponev dodaš nekaj olivnega olja, ter dobro prepražiš na drobno sesekljano čebulo, ko je čebula skoraj prepražena dodaš še na drobno sesekljan česen in polovico zdrobljenega zelenega popra, še malo popražiš in preliješ z whiskeyem. Ko whiskey izhlapi, lahko po potrebi zaliješ še z vodo, da se čebula čimbolj zmehča. Dodaš preostalo polovico celega popra, gorčico in kislo smetano, ter vse skupaj še malo prekuhaš. Po potrebi omako redčiš z vodo, ali še bolje, z jušno osnovo, če je pri roki.

P.S.: Biftek lahko pečeš tudi cel ali polovico. V tem primeru bo moral biti v pečici približno 15 minut.

1 če želiš, da so medaljoni v sredini rozasti, bo 4 minute dovolj