10. november 2014

Creme brulee

Nisem ravno velik ljubitelj sladic, ko pa mi zadišijo, so to predvsem kremaste. Če je zraven še kaj hrustljavega, pa je običajno odlična kombinacija. V creme brulee je za povrh še združeno toplo in hladno, kar vse skupaj naredi še bolj zanimivo. Največ zabave pa mi prinese karameliziranje sladkorja in nato še vznemirjenje ob lomljenju karamelne skorjice z žličko.


Sestavine:

  • Rumenjak (2 kosa)
  • Sladka smetana (200 ml)
  • Sladkor (2 žlici)
  • Ekstrakt vanilije (1 žlička)
  • Rjavi sladkor (20 g)

Postopek:


Pečico ogrej na 150°C. Smetano in ekstrakt vanilije zavri in odstavi. Rumenjaka in sladkor dobro zmešaj. V to mešanico pa umešaj še nekoliko ohlajeno smetano z ekstraktom vanilije in segrej do 80°C (krema se začne prijemati na žlico). Kremo prelij v ognjevarne posodice, jih daj v pekač in vanj nalij toliko vroče vode, da bo do polovice posodic s kremo. V pečici peči na 150°C približno pol ure oziroma dokler ne bo krema nekoliko migetajoča zgolj še na sredini posodic. Kremo ohladi v hladilniku, približno 10 minut pred serviranjem vzemi iz hladilnika, posipaj z rjavim sladkorjem in ga karameliziraj s plinskim gorilnikom.