1. december 2014

Čokoladni mousse z vanilijevo peno

Še ena izmed kremnih sladic, ki mi večkrat zadišijo, sploh po kakšnem dobrem zrezku. In skrajni čas je že bil, da se je lotim tudi sam. V bistvu tudi precej preprosta za pripravo, edino čakanje, da se v hladilniku strdi je malo bolj naporno. 


Sestavine:

  • Temna čokolada (100 g)
  • Jajca (2 kosa)
  • Kavni liker (0.03 l)
  • Mleko (0.03 l)
  • Sol
  • Rumenjak (1 kos)
  • Sladkor (1 žlica)
  • Mleko (1 dcl)
  • Ekstrakt vanilije (0,5 žličke)

Postopek:


Čokolado raztopi v mleku in kavnem likerju nad paro. V beljaka dodaj ščepec soli in stepi čvrst sneg. Rumenjaka zmiksaj in ju dobro vmešaj v nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado, nato pa v to še po žlicah nežno vmešaj sneg. Vse skupaj prelij v posodice in daj v hladilnik, da se strdi.

Za peno zavri mleko in mu primešaj ekstrakt vanilije. Rumenjake zmiksaj in jih z ročnim mešalnikom vmešaj nekoliko ohlajenemu mleku, nato pa še segrej do 80°C (ne sme zavreti). Za bolj tekočo kremo rumenjake vmešaj ročno in bolj nežno ali čisto ohladi.


Namesto mleka in kavnega likerja lahko čokolado raztopiš tudi v nekoliko močnejši kavi.