Še ena izmed kremnih sladic, ki mi večkrat zadišijo, sploh po kakšnem dobrem zrezku. In skrajni čas je že bil, da se je lotim tudi sam. V bistvu tudi precej preprosta za pripravo, edino čakanje, da se v hladilniku strdi je malo bolj naporno.
Sestavine:
- Temna čokolada (100 g)
- Jajca (2 kosa)
- Kavni liker (0.03 l)
- Mleko (0.03 l)
- Sol
- Rumenjak (1 kos)
- Sladkor (1 žlica)
- Mleko (1 dcl)
- Ekstrakt vanilije (0,5 žličke)
Postopek:
Čokolado raztopi v mleku in kavnem likerju nad paro. V beljaka dodaj ščepec soli in stepi čvrst sneg. Rumenjaka zmiksaj in ju dobro vmešaj v nekoliko ohlajeno stopljeno čokolado, nato pa v to še po žlicah nežno vmešaj sneg. Vse skupaj prelij v posodice in daj v hladilnik, da se strdi.
Za peno zavri mleko in mu primešaj ekstrakt vanilije. Rumenjake zmiksaj in jih z ročnim mešalnikom vmešaj nekoliko ohlajenemu mleku, nato pa še segrej do 80°C (ne sme zavreti). Za bolj tekočo kremo rumenjake vmešaj ročno in bolj nežno ali čisto ohladi.
Namesto mleka in kavnega likerja lahko čokolado raztopiš tudi v nekoliko močnejši kavi.