8. december 2014

Poširano (kuhano) jajce

Priprava jajc je verjetno ena najbolj osnovnih in večinoma tudi preprostih zadev v kuhinji. Ampak ni vedno tako enostavno, sploh, če hočeš, da je jajce res mehko kuhano ali če si zaželiš poširano jajce. Za slednjega obstaja dober trik s kuhinjsko folijo, ki mi je uspel že kar v prvo.


Sestavine:

  • Jajce
  • Olivno olje
  • Sol
  • Poper

Postopek:


1. Zavri vodo. Folijo razvij nad manjšo posodico in premaži z nekaj kapljicami olja. Na folijo ubij jajce in folijo dobro zapri, da ostane samo malo zraka na vrhu. Folijo zvij ali zapri s pomočjo sponke. Kuhaj 4 minute in vmes večkrat obrni, da bo rumenjak v sredini. Vzemi iz vode in hitro ohladi v hladni vodi.

2. Jajca lahko kuhaš tudi v lupini. V tem primeru vodo za kuhanje nekoliko osoliš, ko zavre, daš vanjo jajca in paziš da vrejo 5 minut. Srednje velika jajca bi tako morala imeti v sredini še tekoč rumenjak. Tudi v tem primeru kuhana jajca hitro ohladiš v vodi, da se lažje olupijo.


Poširano jajce sem dal na prleško tunko z zaseko in ga samo malo posolil, ter popopral.